De instrument-slijperij van Ingmar Schneider heeft haar oorsprong in de Duitse stad Solingen. Opa Walter Faust, die het ambacht meeneemt uit de staalwarenstad, begint in 1927 in Alkmaar een eigen zaak. Op de Dijk in de oude binnenstad worden de fundamenten gelegd voor een fijne slijperij annex fijne staalwarenwinkel, die al na korte tijd in Noord-Holland grote naamsbekendheid krijgt.
Eén van Walter's dochters, Ellen Faust, loopt begin jaren '60 Guido Schneider tegen het lijf (N.B. ook in Solingen). Hij komt samen met Ellen naar Alkmaar toe en gaat in de leer bij zijn schoonvader Walter. Hij leert de fijne kneepjes van het vak en start al snel een eigen onderneming. Aan de Ridderstraat en later aan het Fnidsen specialiseert hij zich in de verkoop van bestek in combinatie met het slijpen. In 1985 gaan Guido en Ellen verder aan de Gedempte Nieuwesloot. Dertien jaar later, in 1998, nemen hun zonen Jörn en Ingmar de onderneming over. Ingmar, die oorspronkelijk voor uurwerkmaker geleerd had, brengt nu zijn fingerspitzengefühl over op het instrumentslijpen.
Beste kwaliteit door gebruikmaking van vaststaande slijpmachines die ook in de meest vooraanstaande Solinger fabrieken (o.a. Henckels Zwilling, Wüsthof Dreizack) gehanteerd worden.
Toepassing van de zgn. Solinger Dünnschliff-techniek, N.B. ook bij de Japanse Global messen! Dit zorgt voor langdurig soepeler snijden en tevens kunnen de messen langer scherp worden gehouden met een aanzetstaal. Deze techniek is een stuk moeilijker dan andere handslijptechnieken en daarom slechts door een beperkt aantal vakmensen toepasbaar.
Uw keukenmessen worden bij het “krop-gedeelte” niet onnodig veel en ook niet hol geslepen, zoals vaak door gereedschapslijpers gedaan wordt. Lemmetten worden, afhankelijk van toepassing, plank-aansluitend geslepen. Ook de allerkleinste instrumenten, zoals pergamanoschaartjes en pedicuremesjes zijn bij de instrumentslijper in juiste handen.
Eerlijke prijs/kwaliteit verhouding: Bijvoorbeeld bij het kartelen van tafelmessen worden vier arbeidsgangen uitgevoerd i.p.v. elders twee. Alleen hierdoor wordt de beste kwaliteit verkregen. Uw voorgangers hebben dergelijke kwaliteitsvergelijkingen al uitgevoerd.
Oneffenheden worden praktisch altijd onder service verholpen. Denk hierbij aan kromme en/of afgebroken lemmet-punten in messen en nieuwe lager-schroefjes in scharen.
Bij aankoop van keukenmessen heeft u de mogelijkheid om deze gratis handmatig te laten graveren of dit tegen kleine vergoeding machinaal te laten doen.
Het is beslist geen overbodige luxe als u ook uw messen voor huishoudelijk gebruik eens in de paar jaar laat slijpen. Ongeacht waar gekocht, uw messen snijden na een slijpbeurt gegarandeerd beter dan nieuw.
Indien nodig en gewenst beoordeelt de instrumentslijper uw ingeleverde voorwerp(en) en krijgt u telefonisch een vrijblijvende prijsopgave.
Let op, in Nederland zijn er slechts een paar echte instrumentslijpers, die weten hoe ze met fijn slijpwerk om moeten gaan. Advies is; Ga niet met de eerste de beste gereedschaps-slijper in zee. Ze maken uw messen wel scherp, echter de manier waarop is vers twee....!