Geen producten (0)

Gebruiksaanwijzing messen

Algemene gebruiksaanwijzing / Garantie-bepalingen / Gebruiksaanwijzing (gesmede) roestvrij-stalen messen

Gefeliciteerd met de aankoop van uw r.v.s. keukenmessen, al dan niet in de gesmede uitvoering !
Elk mes, in welke prijsklasse dan ook, is gemaakt uit staal in combinatie met stoffen die het roestvrij maken, bijvoorbeeld chroom en nikkel. Koolstof is het belangrijkste bestanddeel dat zorgt voor de hardheid van het staal, maar ook voor het neigen naar oxideren. Meer koolstof betekent dus niet alleen dat het staal harder wordt, ook wordt het mes gevoeliger voor ietwat roestvorming.

Wij adviseren om het mes direkt na gebruik onder de kraan, indien nodig met een sopje, af te spoelen. Daarna met een droogdoek afdrogen en opbergen voor een volgend gebruik.
Met het oog op duurzaamheid en scherpte van uw messen ontraden wij het gebruik van de vaatwasser. Mochten zich onverhoopt oxidatievlekjes op uw mes gevormd hebben, dan zijn deze altijd oppervlakkig van aard. Dit kan alleen gebeuren door tijdelijke inwerking van zouten en/of zuren uit voedingsmiddelen. Met een schuursponsje en evt. iets schuurmiddel zijn ze snel weg.

N.B.1: Alle Victorinox keukenmessen (uitgezonderd de modellen met houten heften) kunnen probleemloos in de vaatwasser. Na het snijden dan wel even afspoelen onder de kraan, voordat de messen in de vaatwasser gelegd worden.

N.B.2: Alle Robert Herder keukenmessen mogen nooit in de vaatwasser. Lemmetten van zowel roestvrij als niet roestvrij-staal (deze laatste o.a. aangeduid met HRC60 en/of carbonstaal) dient u direct na gebruik af te spoelen onder de kraan en af te drogen om inwerking van zouten en/of zuren te vermijden. Bij de niet-roestvrije lemmetten is het een normaal verschijnsel dat deze na verloop van tijd een bruine waas of kleur aannemen. Dit verschijnsel heeft geen nadelige invloed tijdens het snijden of op de smaak van ingrediënten. Mochten zich onverhoopt toch kleurverschillen of vlekjes gevormd hebben, dan kunt u deze bewerken met een kunststof schuursponsje met fijn vloeibaar schuurmiddel en direct afspoelen en afdrogen.
De lemmetten zijn aan de snede zeer dun en hard. Het is daarom van belang om geen zijdelingse krachten te gebruiken tijdens het snijden. Ook is een zgn. zachte snijplank vereist. Deze twee voorwaarden verminderen de kans op uitbreken van harde staaldeeltjes uit het lemmet aanzienlijk.
Indien het mes een heft uit hout heeft, raden wij u aan dit hout periodiek in te smeren met olie. Geschikte oliën zijn o.a. druivenpitolie, lijnolie, paraffine-olie en andere oliën die voor houten heften gebruikt kunnen worden. Aanvullende gebruiks- c.q. onderhoudstips kunt u lezen op http://www.molenmes.be/nl01.htm


Tijdens het gebruik van een mes ontstaat aan de snijkant van een mes een kleine braam, die voor het blote oog onzichtbaar is. Om deze braamvorming te verwijderen, gebruikt u volgens afb.1 een aanzetstaal. Bij juiste hantering (uw kookwinkelier geeft u graag een demonstratie) houdt u uw mes daarmee langdurig scherp. (N.B.  Een bot mes, dat reeds intensief gebruikt is, kunt u met een aanzetstaal niet scherp maken ! )
 
Scherpte-onderhoud aan uw messen

Nieuwe of net geslepen keukenmessen kunt u langdurig scherp houden met juiste hantering van een aanzetstaal.

                    
Afb.1                                        Afb.2
U hoeft het pas te gebruiken wanneer u daadwerkelijk een braam op de snijkant van het mes voelt. Dit kunt u testen door met uw nagel haaks op het lemmet richting de snijkant te voelen (zie afb.2). Wordt u tegengehouden, dan zit er aan die kant van het mes een braam. Dit test u op meerdere plekken van de snijkant en aan beide zijden. Het mes mag onder een hoek van maximaal 20 graden aan weerszijden aangezet worden, vanaf de krop tot aan de punt (zie afb.1). Is de hoek groter, dan gaat dit direkt ten koste van de scherpte van het mes. U maakt een snijdende beweging langs het aanzetstaal, net alsof u een plakje hiervan afsnijdt. U doet dit net zolang tot de braam langs het hele lemmet verdwenen is.  Vuistregel: Koksmessen max. 20 graden, andere messen max. 15 graden.N.B. Met een aanzetstaal kan men een bot mes niet scherp krijgen !!! Een aanzetstaal is alleen bedoeld om messen die reeds scherp zijn zo lang mogelijk scherp te houden.
Wanneer met een aanzetstaal geen goed resultaat meer wordt behaald, dan kan men verder gaan met een diamant-slijpstaal of een keramische slijpstaaf. Hiermee kan het mes voorzien worden van een “nieuwe” snijkant. Na verloop van tijd kunt u de messen weer door de instrumentslijper laten behandelen. Hij brengt zowel het mes weer in het juiste model alsook de juiste slijphoek.

Voor het behoud van langdurige scherpte van uw messen is het gebruik van de juiste snijplank geen overbodige luxe. Meestgebruikt zijn de houten en kunststof snijplanken, die in allerlei maten en modellen verkrijgbaar zijn bij uw kookwinkel. Uit den boze is de glazen snijplank waarop een mes haar scherpte na een paar keer snijden kwijt is.

Voor het op de juiste wijze opbergen van uw messen zijn er o.a. de volgende mogelijkheden:
Messenblokken in diverse uitvoeringen, kleuren en modellen. Goed beschermd en altijd bij de hand bewaart u uw messen in een houten messenblok. Een blikvanger in uw keuken.
Magneetstrips in hout, kunststof of aluminium.
Twee extra sterke magneten houden uw messen veilig, plaatsbesparend en overzichtelijk op hun plaats.
Kokskoffers en ruimtebesparende roletui´s. Ideaal voor veilig transport. Zo vervoeren professionals hun materiaal veilig en probleemloos.

Kunststof hoesjes die los op het lemmet geplaatst worden. Ideaal voor het bij elkaar opbergen in de keukenlade.

Zijn alle messen geschikt voor de vaatwasser?

Antwoord;        Nee, gek genoeg zijn het de “goedkopere” messen, die zich in de vaatwasser qua uiterlijk goed houden. Dit komt door het lage koolstofgehalte dat deze messen bezitten. (Laag koolstofgehalte betekent automatisch dat het mes geen hoge hardheid heeft zoals dat van gesmede messen.) Gesmede messen hebben door een hoog koolstofgehalte nogal eens de neiging om oppervlakkige oxidatieplekjes te vertonen, welke doorgaans makkelijk met een schuursponsje te verwijderen zijn. Al met al is het raadzaam om goede kwaliteitsmessen direkt na gebruik onder de kraan af te spoelen, af te drogen en weer op te bergen.
 
Garantie betreffende nieuwe messen, geleverd door Schneider / www.slijperij.nl
Alle soorten messen zijn voorzien van een zgn. “levenslange” fabrieksgarantie. D.w.z. dat bij normaal gebruik het mes gedurende een periode van 20 jaar gegarandeerd wordt op fabricage-fouten en andere voorkomende storingen.
Buiten de garantie vallen:
 • Breuk ten gevolge van val en (zijdelingse) overbelasting.
 • Vermindering van scherpte als gevolg van (verkeerd) gebruik van het mes.
 • Alle voorkomende verzendkosten.
Ondanks het feit dat veel fabrikanten het gebruik van een vaatwasser toestaan voor het reinigen van messen, ontraden wij het gebruik ervan om volgende redenen:
 • Kunststof onderdelen van messen hebben door warmtewisselingen in de vaatwasser te “lijden”, dit kan zich na geruime tijd uiten in o.a. (haar-)scheurvorming.
 • Aangekoekte etensresten (zuren en/of zouten) werken in op het staal, nog voordat de vaatwasser wordt ingeschakeld. Dit geldt met name voor de gesmede series.


Ondanks het feit dat zowel de fabrikant als www.slijperij.nl borg staan voor de goede kwaliteit van de geleverde produkten, kan het voorkomen dat u vragen of opmerkingen heeft hierover.
Met alle vragen, opmerkingen, klachten en mogelijke garantiegevallen kunt u zowel bij www.slijperij.nl alsook bij alle wereldwijde verkooppunten van het betreffende produkt terecht.
Fabrikant Wüsthof kent een zeer coulante garantieregeling. U kunt daarom ook uw eventuele garantie claimen direct bij de fabriek en het betreffende opsturen naar:

Ed. Wüsthof Dreizackwerk KG
t.a.v. Frau P. Gohl
Kronprinzenstr. 49
D-42655 Solingen

 

Gebruiksaanwijzing scharen

Gebruiksaanwijzing scharen / tangen vernikkeld / R.V.S.

Allereerst gefeliciteerd met de aankoop van uw schaar / scharen / tang(en)

Kwaliteitsscharen van Wüsthof of Waldmin & Saam, Solingen Germany

Op 1 augustus 1907 begonnen de uit Solingen afkomstige August Waldmin en Fritz Saam hun onderneming Waldmin & Saam. Hun firma-logo WASA behoort tot de dag van vandaag tot de wereldwijd bekendste namen voor kwaliteits-scharen.

Produkten die met WASA en Solingen gekenmerkt zijn, staan borg voor de hoogste kwaliteit en overschrijden in de regel de voor Solingen geldende kwaliteitsnormen en DIN-voorschriften.

WASA-scharen worden uit warmgesmeed en gehard C45-C60 staal gefabriceerd. De binnenzijdes van de scharen zijn hol geslepen.
De "goudscharen" worden met 18-karaat goud verguld.

Voor de zorgvuldige behandelingen zorgen gespecialiseerde vakmensen. Geen enkel produkt verlaat ongetest de fabriek.

De maatvoering van de produkten is als vanouds in DUIM of INCH. (1 duim is pakweg 2,5 cm.)
Op aanvraag, bij bijv. grotere partijen scharen, is het mogelijk om logo's en/of tekst te laten plaatsen. Dit wordt dan d.m.v. etsing of gravure uitgevoerd. Erg mooi als relatiegeschenk, jubileumkado etc.

Tijdens het gebruik van een schaar kan men op een aantal punten letten voor het behoud van langdurige scherpte, t.w. ;

 • alleen gebruiken voor het doel waarvoor zij gemaakt is, dus bijv. een stofschaar slechts toepassen op stof en een papierschaar op papier.
 • regelmatig oliegeven voorkomt voortijdige speling tussen de bladen en daardoor vroegtijdig bot worden.
 • de binnenkant van de bladen mag tussendoor handmatig met de vingers of met een doekje afgeveegd worden, dit zorgt ervoor dat eventueel achtergebleven minuscuul kleine vezeltjes uit de staalporiën verwijderd worden.
 • overbelasting van een schaar kan tot verschillende storingen leiden. Als voorbeeld spreekt het voor zich dat een nagelschaar beter niet gebruikt kan worden om een pak melk open te knippen en een vellenschaar niet geschikt is om nagels te knippen.
Garantie betreffende scharen / tangen, geleverd door Schneider / www.slijperij.nl
Buiten de garantie vallen:
 • Breuk ten gevolge van val en overbelasting.
 • Vermindering van scherpte als gevolg van gebruik van de schaar / tang.
 • Alle voorkomende verzendkosten.
Ondanks het feit dat zowel de fabrikant als www.slijperij.nl borg staan voor de goede kwaliteit van de geleverde produkten, kan het voorkomen dat u vragen of opmerkingen heeft hierover.
Met alle vragen, opmerkingen, klachten en mogelijke garantiegevallen kunt u zowel bij www.slijperij.nl alsook bij alle wereldwijde verkooppunten van het betreffende produkt terecht.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.